BLOG

Maruška Marušić: AlphaChrom je postao centar znanja i razmjene iskustva

Maruška Marušić: AlphaChrom je postao centar znanja i razmjene iskustva

Ovog tjedna razgovaramo s Dr. Maruškom Mauršić, aplikativnom specijalisticom za područje genomike i dijagnostike.

AC: Maruška, prošlo je nešto više od godine dana kako si se pridružila AlphaChromu. To je bila velika promjena u tvojoj karijeri? 

Maruška: Da, tako je. To je zapravo bio potpuni zaokret. Nakon 17 godina rada u istraživanju i dijagnostici, početkom svibnja prošle godine postala sam dio AlphaChromovog tima. Nakon diplome molekularnog biologa na PMF-u u Zagrebu, slijedila je pozicija istraživača na Institutu Ruđer Bošković i Kliničkoj bolnici Merkur, potom doktorat i prelazak u Kliničku bolnicu Dubrava gdje sam provela deset godina i sudjelovala u postavljanju Odjela za molekularnu dijagnostiku i genetiku te više od 30 testova na području molekularne dijagnostike. U jednom trenutku sam osjetila potrebu za novim izazovima i tada se pojavio AlphaChrom koji je kao najjača, najpouzdanija i najkompetentnija tvrtka u cijelom području, bila i jedini ispravni izbor.

Dr. Maruška Marušić

AC: U AlphaChromu si zadužena za aplikacije u DGG odjelu, tj. Diagnostics & Genomics Group. 

Maruška: Kao bivši korisnik jako sam svjesna koliko je važna podrška prije, tijekom, a posebice nakon kupnje instrumenata. Zato sam u AlphaChromu stavila na raspolaganje svoje znanje i iskustvo kako bih korisnicima savjetovala optimalan izbor prema njihovim potrebama, ponudila opcije instrumenata i reagensa, a nakon kupnje bila na raspolaganju za pomoć i savjete pri pokretanju instrumenata i implementaciji metoda. Profesionalan odnos u našem području znači da naš odnos ne završava kupnjom instrumenta. Štoviše, on tada tek počinje jer su kontinuirana pomoć i konzistentna podrška osnovni preduvjet tijekom cijelog razdoblja korištenja instrumenta što je zaista dug period. Biti uvijek na raspolaganju korisnicima sa savjetom i rješenjima eventualnih problema je provjeren pristup s kojim se u konačnici mogu spriječiti nepotrebni troškovi uz znatno povećanje učinkovitosti.
Izuzetno mi je drago što u AlphaChromu imam podršku, tim ljudi na koje mogu računati u svakom trenutku, jer to najbolje ilustrira naš moto: TRUST, RESPECT, DEVELOP, SHARE – vrijednosti koje svakog dana potvrđujemo.

AC: No, osim genomike, koja je tvoje primarno područje, tvoj portfelj pokriva i kliničku kemiju te transfuzijsku medicinu. 

Maruška: Klinička kemija je vrlo dinamično područje koje zahtijeva interdisciplinarnost. U sklopu AlphaChromovog mjeseca kromatografije tijekom travnja, organizirali smo seminar posvećen korištenju LC/MS tehnike u kliničkim istraživanjima na kojem je gostovao Agilentov product specialist za to područje, Dr. Shaun Bilsborough. Također su nam se pridružili i zastupnici Alifaxa, Luigi Motti i Stefano Sartori, koji su predstavili Eureka dijagnostičke kitove koji se primjenjuju u tom području. Odličan odaziv i iznimno pozitivne reakcije sudionika govore da postoji zaista veliki interes i potreba za takvim interdisciplinarnim seminarima.
Dr. Bilsborough na seminaru LC/MS for clinical

(na slici: Dr. Bilsborough na seminaru LC/MS for clinical)

AC: No to je bilo tek zagrijavanje. Slijedio je event posvećen transfuzijskoj medicini.

Maruška: Transfuzijska medicina je područje u kojem AlphaChrom zastupa tvrtku Ortho Clinical Diagnostics. Sredinom lipnja organizirali smo Dan imunohematologije na kojem smo predstavili imunohematološki analizator nove generacije Ortho Vision. Koncept događaja bio je potpuno drugačiji od svega dosad viđenog u Hrvatskoj. Iz Engleske je doputovao pokretni imunološki laboratorij koji rasklopljen zauzima površinu od 50 m2. U njemu je održan cijeli event – predavanja, demonstracije, okupljeni su mogli na licu mjesta isprobati sve instrumente, postaviti pitanja, diskutirati… Mislim da su izgled i oprema tog laboratorija sve prisutne ostavile bez riječi. Bilo je to zaista neponovljivo iskustvo što su nam potvrdili svi sudionici. Sljedeći dan smo putovali u Ljubljanu. Tamo sam također održala predavanje i predstavila im mogućnosti Ortho Vision analizatora.

AC: A kakvi su planovi?

Maruška: Ovaj mjesec u AlphaChromu nazvali smo Life Science Month. Uz događanja koja smo sami organizirali, sudjelovali smo na HDBMB kongresu u Splitu te na Kongresu mikrobiologa u Svetom Martinu. Plan nam je i dalje organizirati događanja na kojima ćemo razmjenjivati znanja, iskustva i nove spoznaje. Kako nam je zadovoljstvo korisnika na prvom mjestu, u svom prostoru smo opremili demo laboratorij u kojem svi zainteresirani mogu upoznati instrumente, isprobati ih kako bi vidjeli odgovaraju li njihovim potrebama. Također smo pripremili i niz programa edukacija iz područja genomike koje održavamo u našem demo laboratoriju – od pripreme i kontrole kvalitete uzoraka, osnova i korištenja real-time PCR-a u aplikacijama do primjene Microarray tehnologije. Svojim korisnicima pružamo usluge analize podataka u području transkriptomike, genomike, metagenomike i epigenetike. Osim toga, kao bivši korisnik znam koliko je važna optimizacija procesa u laboratoriju. AlphaChrom pokriva i taj dio nudeći konzultantsku uslugu Build-your-lab koji koristi Lean Six Sigma protokol za kreiranje učinkovitog laboratorija od početne ideje, projekta do kreiranja i implementacije metoda.
Jednostavno, mi jesmo i želimo ostati centar znanja i razmjene iskustva. AlphaChrom  je pouzdan i provjeren partner za svoje korisnike, ali i tvrtke koje zastupa. To je jedini ispravan način i s ponosom mogu reći da smo lideri u svom području.

FEATURED TRAINING & EVENTS

Agilent invites scientists and lab managers investigating new techniques and technologies to improve and expand their …

VIŠE

FEATURED PROMOTIONS

Have you discovered Agilent CrossLab yet? Agilent CrossLab delivers vital, actionable laboratory insights that drive …

VIŠE