BLOG

Danijela Tomić: Mjesec kromatografije je prilika za okupljanje kolega

Danijela Tomić: Mjesec kromatografije je prilika za okupljanje kolega

U najavi mjeseca kromatografije, ovoga tjedna razgovaramo s Danijelom Tomić, voditeljicom AlphaChromovog CMS tima.

AC: Danijela, ti si se AlphaChromovom timu pridružila prije pola godine. Ali, tvoja ljubav prema kromatografiji potječe još iz studentskih dana?

Danijela: Tako je, još od studija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, a potom i poslijediplomskog na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. U AlphaChrom sam došla s pozicije voditelja Odsjeka za vitamine i mikotoksine Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Uz analitiku na HPLC-u, bila sam odgovorna za sve postupke u svrhu akreditacije laboratorija prema normi 17025 te angažirana kao član povjerenstva za kontaminante u hrani pri Ministarstvu zdravlja. Izuzetno sam zahvalna svojim bivšim kolegama na iskustvu, znanju, ali i na dobrom društvu tijekom tih godina.

AC: Zašto si svoju uspješnu karijeru odlučila nastaviti baš u AlphaChromu?

Danijela: U jednom sam trenutku osjetila da sam spremna za nove izazove, ali sam znala da i dalje želim biti dio analitike i baviti se kromatografijom. Kao lider na tom području, AlphaChrom je bio savršen izbor jer je tvrtka koja kontinuirano raste i razvija se, a to omogućuje i svojim zaposlenicima. Zato mi je drago da sam dio ovog tima, da osjećam da svakog dana nadograđujem svoje znanje koje mogu podijeliti s korisnicima. Zadovoljstvo mi je što sada ponovno svakodnevno srećem svoje kolege i što upoznajem nove s kojima mogu podijeliti iskustvo i savjete iz laboratorija.

Danijela Tomić - AlphaChrom

AC: Tvoj tim priprema mjesec kromatografije. Što će se događati tijekom tog razdoblja?

Danijela: Seminari posvećeni kromatografiji dio su AlphaChromove tradicije. I sama sam kao korisnik sudjelovala na njima i uvijek bila iznimno zadovoljna atmosferom, organizacijom, ali i naučenim. Kada smo se počeli pripremati zaključili smo da nam je dan, čak i tjedan, premalo za sve što smo mislili podijeliti s korisnicima. Kako bismo stavili fokus na specifičnosti svakog područja, odlučili smo mjesec kromatografije podijeliti na dva dijela – prvi dio krajem travnja posvećen je tekućinskoj, a svibanj plinskoj kromatografiji. Zbog vremenskog razmaka vjerujemo da će zainteresiranima biti lakše sudjelovati na oba.

AC: Znaju li se već konkretni datumi?

Danijela: Krajem travnja, točnije 26.4., organiziramo seminar posvećen tekućinskoj kromatografiji na kojem će gostovati Shaun Bilsborough, Agilentov product specijalist za LC/MS, koji će sudionicima predstaviti novitete iz navedenog područja. Gospodin Bilsborough je jedan od vodećih Agilentovih specijalista za LC/MS područje s bogatim iskustvom i nepresušnim znanjem koje će biti na raspolaganju našim korisnicima. Pridružit će nam se i Markus Schütz iz tvrtke LCTech koji će predstaviti instrument za automatiziranu pripremu uzoraka. Također, kao bivši korisnik, svjesna sam da je kolegama najzanimljiviji, ali i iznimno koristan dio koji se odnosi na konkretno laboratorijsko iskustvo te smo iz tog razloga odlučili pozvati svoje korisnike koji će nas upoznati sa svojim aplikacijama i iskustvima stečenim na Agilentovim instrumentima. Isti koncept ponavljamo i dva dana kasnije, 28.4.2016., u Splitu jer smo prepoznali interes i potrebe korisnika na tom području.

Nadalje, s obzirom da je kromatografija kao tehnika sve prisutnija i u kliničkoj dijagnostici, dan između seminara u Zagrebu i Splitu, 27.4.2016., predvidjeli smo posvetiti toj temi u obliku specijaliziranog seminara na kojem će gostovati Luigi Motti iz talijanske tvrtke Alifax koji će predstaviti Eureka dijagnostičke kitove koji su namijenjeni HPLC/LCMS/GCMS aplikacijama. U veljači je naš tim bio u posjeti tvornici u Anconi i impresionirani smo velikom bazom korisnika diljem Europe kao i mogućnostima primjene Eureka kitova. Sigurna sam da će i hrvatski korisnici prepoznati taj potencijal. Uz G. Mottija, g. Bilsborough će prezentirati kliničke aplikacije na LC/MS tehnici.

Svibanj počinje seminarom Breaking bad chromatography habits na kojem će Agilentovi product specialisti, uz AlphaChromov tim, prezentirati novitete u materijalima i opremi za oba kromatografska područja.

AC: Slijedi plinska kromatografija?

Danijela: Seminar posvećen plinskoj kromatografiji održat će se sredinom svibnja. Gostovat će John Upton, jedan od vodećih Agilentovih product specialista za područje plinske kromatografije. Jednodnevni seminar je namijenjen široj publici, ali smo isplanirali i niz individualnih posjeta kako bi se gospodin Upton upoznao s korisnicima i ponudio im konkretna rješenja na licu mjesta. Zainteresirani za takav posjet mogu nam se javiti, a mi ćemo napraviti najbolji mogući raspored kako bismo udovoljili zahtjevima što većeg broja korisnika. No, to nije sve što će se događati tijekom mjeseca kromatografije. Izašlo je nekoliko novih Agilentovih instrumenata koje želimo predstaviti korisnicima.

Danijela Tomić

FEATURED TRAINING & EVENTS

Agilent invites scientists and lab managers investigating new techniques and technologies to improve and expand their …

VIŠE

FEATURED PROMOTIONS

Have you discovered Agilent CrossLab yet? Agilent CrossLab delivers vital, actionable laboratory insights that drive …

VIŠE