SEMINARI & DOGAĐANJA

LEAN SIX SIGMA – put ka laboratorijskoj izvrsnosti

LEAN SIX SIGMA – put ka laboratorijskoj izvrsnosti

AlphaChrom je sudjelovao na 6. savjetovanju “Iskustva laboratorija u primjeni norme HRN EN ISO/IEC 17025” koje se održalo u Poreču od 7. do 9. travnja 2016.

Izvrsnost laboratorijskih usluga danas ovisi više o kvaliteti cjelokupnih rješenja nego o pojedinačnim produktima pri čemu je iznimno važan visok stupanj razumijevanja između korisnika laboratorijskih usluga i profesionalaca u laboratoriju. Potrebno je uvijek imati na umu da na kraju svakog laboratorijskog rezultata postoji čovjek koji ovisi o rezultatu rada laboratorija. U fokusu je sve više „peri-analitički“ dio procesa pri čemu je potrebno u potpunosti razumjeti tijek materijala i informacija počevši od prvog kontakta sa korisnikom do izvještavanja o rezultatu.

Na savjetovanju je sudjelovao Željko Miše, mag.inž.strojarstva, koji je s okupljenima podijelio svoje uz 14-godišnje iskustvo rada s dijagnostičkim zdravstvenim laboratorijima. Kao jedini neovisni LEAN SIX SIGMA certificirani stručnjak za područje laboratorijskog sektora u Jugoistočnoj Europi, s više od 30 projekata optimizacije laboratorija i transfuzija, pozvani je predavač na preko 15 stručnih skupova i kongresa u Jugoistočnoj Evropi. Ostale specijalnosti su “Ustrojstvo medicinskih laboratorija prema EN ISO 15189”, “Upravljanje projektima” i “Upravljanje promjenama”.

“Analiza procesa je osnova razumijevanja cjelokupnog ciklusa u i oko laboratorja te čini najkvalitetniji pristup oblikovanju najučinkovitijeg rješenja. Metodologije kao „Lean“ i „SIX SIGMA“ tek odnedavno su prilagođene laboratorijskim uvjetima i već su se pokazale uspješnima pri implementaciji novih tehnologija (npr. zdravstveni laboratoriji u UK prema NHS). Alati koji se pri tome koriste fokusirani su na definiciju „vrijednosti“, „nepotrebnih radnji“ i „tijeka procesa“ kao glavne čimbenike kontinuiranog poboljšanja. Sinergija između metoda omogućava voditeljima poslovanja da pronađu stupanj automatizacije najprikladniji za njihov laboratorij, a koji ne narušava savršenost procesa. Različite platforme koje je razvila industrija za dijagnostičko testiranje ne moraju nužno povećati učinkovitost svojom primjenom ukoliko se stvarno ne pozna potreba laboratorija, najbolji tijek procesa i vrijednosne varijable. Odluka o primjeni potpune automatizacije (TLA) ili parcijalne automatizacije (TTA) treba biti donesena nakon mapiranja procesa i definiranja preporuka prema Lean SIX SIGMA tehnikama,” istaknuo je Željko okupljenima te u svojoj prezentaciji objasnio neke glavne koncepte metodologije Lean SIX SIGMA i njihovu primjenu u laboratorijskoj organizaciji, kao i metodologiju koja mora biti primijenjena i prilagođena automatiziranim sustavima.

FEATURED TRAINING & EVENTS

Agilent invites scientists and lab managers investigating new techniques and technologies to improve and expand their …

VIŠE

FEATURED PROMOTIONS

Have you discovered Agilent CrossLab yet? Agilent CrossLab delivers vital, actionable laboratory insights that drive …

VIŠE